Praha hostí mistrovství světa ve fotbale

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Česká republika se dočkala velké mezinárodní fotbalové akce. Koncem května v Praze změří síly 36 nejlepších týmů z 24 zemí. Na patnácti hřištích tu proběhne mistrovství světa ve fotbale studentů středních škol, do něhož se zapojí 648 hráčů a hráček ve věku 16-18 let. Patronem celé akce je Vítězslav Lavička, trenér fotbalové reprezentace hráčů do 21 let.

Turnaj organizuje Mezinárodní federace školního sportu (International School Sport Federation, ISF), která pořadatelství pro tento rok přiřkla právě České republice. „Pro nás je pořádání tak rozsáhlé akce velkou ctí, ale zároveň také obrovským závazkem a výzvou,“ říká Václav Lešanovský, prezident Asociace školních sportovních klubů ČR, která zajišťuje kompletní organizaci šampionátu. „Musíme zajistit hladký průběh turnaje a zkoordinovat nejen fotbalisty – 24 chlapeckých a 12 dívčích týmu – ale také 80 trenérů, desítky rozhodčích, vedoucích delegací a další velké množství pomocného personálu. Jde o logisticky i organizačně velmi náročnou záležitost,“ vysvětluje a jedním dechem pokračuje: „Pro hladký průběh šampionátu uděláme maximum a doufáme, že se tu hráči i jejich doprovod budou cítit příjemně a zažijí nezapomenutelné zážitky.“

„AŠSK ČR již uspořádala 10 mezinárodních soutěží ISF, a je tak i v tomto případě zárukou kvalitní organizace a spokojenosti na straně účastníků, partnerů i organizátorů. Věříme, že i díky profesionalitě a úsilí českých pořadatelů bude mistrovství světa vynikající sportovní a společenskou událostí, která studentský fotbal i Prahu ve světě zase o něco více zviditelní,“ vyjádřil Laurent Petrynka, prezident ISF.

Zviditelnění by měla pomoci i role patrona, které se ujala osobnost domácího fotbalu známá ovšem i ve světě – Vítězslav Lavička. „Jsem rád, že se taková akce koná a že mohu být její součástí. Pro mladé fotbalisty je to skvělá příležitost. Nejen že si odnesou sportovní zážitky, ale turnaj je obohatí i po lidské stránce,“ myslí si zkušený trenér. „Určitě se na některé zápasy půjdu podívat. Jsem velmi zvědavý na výkony jednotlivců i na celkovou úroveň studentského fotbalu. Kdo ví, třeba objevíme novou reprezentační posilu,“ dodává.

Do organizace turnaje pro 60 týmů budou přímo zapojeni také učitelé a studenti pražských středních škol, a to na pozicích průvodců družstev, reportérů a kameramanů, technických pomocníků či jako administrativní výpomoc. Na programu je kromě desítek zápasů také kulturní program, např. návštěva ZOO nebo představení jednotlivých výprav a jejich národních zvyků.

Mistrovství světa ve fotbale studentů středních škol se koná 21.- 29. května 2017 pod záštitou ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové a hlavními partnery akce jsou ISF, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, FAČR, Hlavní město Praha, Ministerstvo zahraničí ČR a společnost Ferrero.

Významná spolupráce je realizována ze strany Krajské rady AŠSK ČR Praha. Na podpoře mistrovství se bude také podílet Klub přátel Josefa Masopusta, ZOO Praha, společnost Crocodille, Český animační tým, Weco-Travel a další.

Rozlosování základních skupin najdete zde.

Kde sledovat? – #ISFWSC2017

Asociace školních sportovních klubů České republiky (AŠSK):

AŠSK je multisportovní spolek, který iniciuje a podporuje pohybové a sportovní aktivity ve školních sportovních klubech v celé republice.AŠSK ČR byla založena v roce 1992 a dnes má již 2 826 školních sportovních klubů v celé ČR, což představuje kromě jiného aktivní členství 3 200 učitelů tělocviku a také cca 110 000 pravidelně sportujících dětí, které jsou členy AŠSK. AŠSK ČR je partnerem MŠMT a jiných tělovýchovných organizací, jako je ČUS, je také přidruženým členem ČOV a České olympijské akademie. AŠSK ČR je oficiálním zástupcem České republiky v Mezinárodní federaci školního sportu (ISF), která sdružuje více než 80 zemí světa.

International School Sport Federation (ISF):

Mezinárodní federace školního sportu je organizací sdružující na 87 národních asociací 5 kontinentů. Je členem GAISF (General Association of International Sports Federations) a je oficiálně uznána Mezinárodním olympijským výborem, MOV. ISF každoročně organizuje 7-8 mezinárodních školních soutěží, během nichž účastníci nepoměřují pouze své sportovní výkony, ale mají také možnost setkat se s lidmi z celého světa a poznat odlišné kultury a zvyky.

Foto: AŠSK

líbil se ti článek?